Дошъл е моментът, когато извънредните правомощия на частните съдебни изпълнители, на монополните дружества, на банките, и на фирмите за бързи кредити ще бъдат ограничени, търпимост повече няма, толеранс никакъв. Това заяви в предаването „120 минути” омбудсманът Мая Манолова.

По думите й България днес е разделена – на бедни и богати, на леви и десни, на народ и политици.

„Което е жалко, защото солидарността, спойката в обществото, е пътят, който може да ни извади от ситуацията, в която се намираме”.

Тя коментира и агресията по улиците от последните две седмици. Според нея обяснението е в чувството за безнаказаност, чувството, че липсва справедливост, че липсва законност, което не е в резултат от работата на политиците.

"Това не е от вчера, това е от 25 години. Ние в момента берем плодовете на второ поколение хора, които смятат, че успех се постига не с можене, не със знание, не с труд, не с усилия, не с учене, а със сила. Това е поколението на прехода, за което отговаряме всички ние, тук няма невинни.

Чувството, че няма справедливост, като започнем от купонната система, минем през фалитите на банките, на финансовите пирамиди, масовата приватизация, КТБ – все бедствия, които ограбиха хората и заедно с двойния стандарт, който и в момента е факт, кара хората да мислят, че няма справедливост".

Да стане омбудсман е било труден избор, каза Мая Манолова.

„Това беше труден избор, да изоставя партийната политика, парламента, и да се посветя на 100 процента на проблемите на хората , но нито за секунда не съм съжалявала. Имам огромната привилегия да работя за хората и те да виждат в мен институцията и човека, който винаги ще застане на тяхна страна.

Но не беше лесно, особено в началото. Имаше подозрения, имаше съмнения и на президента Плевнелиев, и на други публични личности, че мога да съм почтена, че мога да съм равноотдалечена, че мога да стоя изправена, а не да се накланям вляво или вдясно.

Не им се сърдя, защото те имаха своите основания да се съмняват, но съм доволна две години по-късно, включително президентът Плевнелиев, и други, които се изказаха публично срещу моя избор, намериха начин да ми се извинят и да кажат, че тогава не са били прави”.