„В края на януари и началото на февруари ще бъде достигнат пикът на тази вълна на разпространение на коронавируса. Смятам, че до края на февруари или първата половина на март, нещата би трябвало да тръгнат към нормализация“. Това прогнозира главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев, който взе участие в заседанието на парламентарната комисия по туризма.

Преди това обаче и областите, които сега са с нисък брой заразени също ще минат през вълната, отбеляза Кунчев. По думите му ниската заболеваемост в област Кърджали се дължи на възрастовата структура на населението и на отдалечеността на населените места едно от друго.

„Контролът за спазването на мерките трябва да е строг навсякъде, но в момента заради струпването на хора в зимните курорти носенето на маски трябва да е особено под контрол. Ние организираме такива групи съвместно с местните инспекции, с полицията и други органи, обикновено това е БАБХ, понякога ползваме и от общините хора, но колкото и да се стараем, не може постоянно да има контрол там, където се струпват хора в заведенията и на влековете. Това е въпрос на съзнание“, каза Кунчев.

„Либерализираме режимът (за влизане в България) само към някои страни в червената зона. В някои страни като Израел поради факта, че това е страната с най-голям имунизационен обхват, че и с бустер, и четвърта доза. Към другите страни - поради спецификата имаме много по-силни икономически, човешки и  социални контакти, и със Северна Македония, и със Сърбия, и с Турция, а нивото на заболеваемост там не е много различно от нашето, така че рискът от внос е минимален. Ние все пак не сме вдигнали изцяло бариерата, значете , че такива лица влизат със зелен сертификат и отрицателен PCR тест, така че смятаме, че това е достатъчно“, каза Кунчев.

  • Ива Христова: Пикът на лятната вълна на COVID-19 у нас се очаква през август
  • 866 случая на коронавирус за последното денонощие
  • Вирусолог: Подвариантите на "Омикрон" имат способността да бягат по-добре от имунния отговор
  • Заради ръст на COVID-19: Експерти искат връщане на противоепидемичните мерки
  • Проф. Момеков: В „подножието“ сме на поредната COVID вълна
  • Лятна вълна: Черноморието е рисков район за COVID-19
  • Доц. Васил Пандов: През август се очаква нов пик на COVID-19
  • Заболеваемостта от COVID-19: Бургас, Варна и София вече са в жълтата зона
  • 183 нови случая на COVID-19 у нас
  • 314 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!