Изтече крайният срок, в който можеше да подадем в банките заявление за отсрочване на кредит, заради кризата с COVID-19.  

Снимка: btvnovinite.bg

Близо 10 % от заемите към банки са били отсрочени след въведения мораториум през април. Това показват официалните данни на БНБ.

Общо над 100 хиляди души са подали заявления, а одобрените за кредитна ваканция са 80 хиляди и 300. 

Снимка: btvnovinite.bg

Над 6 милиарда лева е размерът на одобрените заявления, показват още данните на БНБ.

Как да се справим, ако не сме поискали отсрочка? 

85 000 лева е средният размер на кредитите, за които е поискано разсрочване, пресмята кредитният консултант Тихомир Тошев. Според него голям процент от затруднените хора са именно с ипотечни заеми. 

"Моят съвет е тези хора да не правят грешката да търсят нови кредити, с които да погасяват или да събират пари от роднини. Моят съвет е да отидат в банката и да поискат разсрочване, което да отговори на тяхното затруднение в момента“, съветва Тихомир Тошев - кредитен консултант. 

Кризата с COVID-19 е затруднила най-вече плащанията при бързите и потребителските заеми. Това отчитат колекторите и уверяват, че толерансът към длъжниците е по-голям. 

"Ние не изнасяме информация за задълженията на нашите клиенти. Да речем, ако вие имате кредит и дължите пари, ние няма да кажем дори на съпруга ви за това нещо, дори той да вдигне телефона, който на нас ни е предоставен за комуникация“, обясниха от колекторска фирма.

Дори и след гратисния период за разсрочване, банките ще запазят опцията за предоговаряне, уверяват финансовите експерти.