Горица Грънчарова-Кожарева не взема самостоятелни решения. Това смята лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов за избора на Румен Радев за служебен премиер.

Лидерът на „Възраждане“ припомни скандала около освобождаването на бившия председател на Сметната палата – Цветан Цветков, и назначаването ѝ на поста.

„Помните, че Конституционният съд се изказа, че уволнението на бившия шеф на Сметната палата - Цветков, е незаконно и тогава Горица Грънчарова-Кожарева отказа да допусне Цветков в Сметната палата. Когато един човек не спазва законите в позицията, на която се намира, а тя е доста по-ниска от тази на министър-председателя, представете си какво ни очаква, когато този човек стане служебен премиер“, заяви той в парламента.

„Той утре може да каже: „Няма да спазвам каквото и да било, защото на мен не ми харесва“, допълни Костадинов.

„Лошото е, че Горица Грънчарова-Кожарева не взема тези решения самостоятелно. Тя е била назначена по времето на управлението на ГЕРБ, макар, че формално тя тогава беше назначена от квотата на т.нар. „патриоти“. Тези „патриоти" обаче бяха „сламени фигури“ на Пеевски“, коментира още Костадинов.

 

Припомняме, че президентът Румен Радев назначи Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер преди началото на парламентарното заседание.

Тя ще бъде втората жена министър-председател на България. Първата – Ренета Инджова, която бе назначена от президентът Желю Желев през 1994 г., беше не само първата жена на този пост, но и първият служебен премиер въобще след промените от 1989 г.

Малко преди президентът да обяви името на новия премиер, Димитър Главчев заяви, че се оттегля в името на политическия мир в страната. 

Той благодари на своя екип и заяви, че ще изпълнява длъжността о назначаването на нов служебен министър-председател.