Коронавирус в България няма. До момента нито една от пробите не е положителна, стана ясно след извънредното заседание на кабинета с Националния оперативен щаб.

Днес във ВМА са изследвани 46 проби, а в Центъра по заразни паразитни болести са постъпили 15 проби от градовете Варна, Русе, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Шумен. Всички са отрицателни!

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че лабораториите могат да изследват до 100 проби на ден.

Още две лаборатории у нас ще правят тестове за COVID-19, те се намират във Варна и Стара Загора. За по-голяма сигурност на резултатите НЦПЗПБ ще изследва повторно пробите от Военномедицинска академия и обратно. 

Снимка: btvnovinite.bg

Повече от 40 души с грипоподобни симптоми са настанени за наблюдение в различни болници на страната. Увеличават се и хората, които са под домашна карантина. В РЗИ-Каварна има постъпил един сигнал за неспазване на карантината. Здравните власти са помолили полицията да извърши проверка.

Очаква се допълнителни легла да се разкрият в столичните болници "Александровска", "Пирогов" и ВМА.

По думите на ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния щаб срещу коронавируса и началник на ВМА, 799 са заразените европейци с COVID-19. В Италия 655, в Северна Македония има един регистриран случай, Гърция – 4, Хърватска – 4, в Румъния – 1.

„Всички, които са проявили симптоми са приети в болница. За днес във ВМА са трима, всичките са български граждани, били са в Италия. На този етап няма положителни проби“, каза още ген. Мутафчийски.

Хората, преминали през граничните пунктове и идващи от рискови държави, ще попълват анкетни карти. Ако останат под домашна карантина, трябва да поддържат връзка с личния си лекар. 

Снимка: btvnovinite.bg

При симптоми джипито се обажда в съответния кризисен център. Оттам се осигурява транспорт и медицински специалисти, оборудвани с предпазни средства. Пациентът се извозва до лечебното заведение и се настанява за изследване, карантина и евентуално лечение.

Премиерът нареди да бъдат отблокирани 100 хил. литра спирт от резерва, както и да бъде попълнен в спешен порядък недостигът на маски и дезинфектанти. Правителството има готовност да отпусне 77 млн. лв от Фонда за бедствия и аварии за борба със заразата. И разполага с още 50 млн. 

Министър-председателят призова да не се поддаваме на паника и нареди Оперативният щаб да дава информация освен сутрин, и всеки следобед.

Снимка: btvnovinite.bg

От днес член на Националния щаб е и министърът на икономиката Емил Караниколов. С Агенцията по лекарствата са обсъдени нуждите от медикаменти и консумативи, като предпазни маски. Ще се разчита на български производители.

Министерството на образованието ще изпрати указания до всички училища и градини от понеделник, за да се изготви график, в които да се показва на децата как да спазват хигиена.