Всеки пътник с телесна температура над 37 градуса, който каца на Летище София от днес, ще бъде задържан. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев. Заради кризата с корона вируса се въвеждат извънредни мерки и температурата на всички пристигащи ще бъде засичана със специални термокамери.

Термокамерите на терминал 2 работят и мерят температурата на всички пристигащи, преди те да се наредят на опашка за паспортен контрол.

Снимка: БГНЕС

До утре термокамери ще има и на първи терминал в София, както и на летищата във Варна и Бургас.

Точно преди паспортната проверка, всички пристигащи на терминал 2, преминават през обхвата на термокамера. Служител на здравното министерство гледа в реално време точната температура на тялото на всеки пътник.

„Тези, които имат температура, се извеждат от летището, като това не става през коридора, в който вървят останалите пътници, а се извеждат през отделен коридор до изхода, където чака съответния санитарен автомобил“, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Неизвестните около произхода и начина на заразяване с вируса остават. „Много са неизвестните а този вирус. Все още няма данни откъде е тръгнал, как се предава … Може и не само по въздушно капков път“, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Двамата българи, които бяха евакуирани от огнището на болестта – град Ухан, са изолирани във ВМА.

Тестът, който им е направен, е бил отрицателен за нови коронавирус. На средния инкубационен период ще им бъде направен нов тест.

Жена от Добрич, за която имаше съмнения за зараза с коронавирус и преди 6 дни беше настанена в инфекциозното отделение, е в добро състояние и резултатите й са отрицателни.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 259 248 108 766 373 697 2 785 674
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 259 248 108 766 373 697
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer