Колите на пияни и дрогирани шофьори на пътя вече се конфискуват в полза на държавата. Тази мярка срещу войната по пътищата влезе в сила с обнародването на промените в Наказателния кодекс.

Наказания има както за шофьорите, така и за собствениците на автомобилите. Ако установят, че караме с над 1,2 промила алкохол, колата ни се конфискува. Ако обаче не е на наше име – собственикът трябва да плати пазарната стойност на автомобила.

От „Пътна полиция“ признават, че все още очакват и допълнителни инструкции по изпълнението на тази нова санкция и по съхраняването на отнетите превозни средства.

Според адвокати проблеми ще има около собствеността на автомобила.

„Когато е семейна собственост например, защото когато тази кола ако водача е употребил наркотици или алкохол, ще се отнеме ½ идеална част от тази кола. Съпругата му така ще е съсобственик с държавата. Нейната част няма как да я отнемат. Представете си фирмените автомобили. Работодателят на този шофьор наистина ще му се блокира работата“, дава примери адвокат Ивета Анадолска. 
По думите ѝ отнемането на автомобила може да стане само след решение на съда. А до тогава той ще бъде спрян от движение.

По материала работиха Габриела Керемедчийска и Мариана Трифонова!