Специализирана полицейска операция на пътя във Велико Търново. Тя се провежда по метода „всеобхватен контрол“ на главен път София – Варна в района на разклона за великотърновското село Балван.

Снимка: Мариана Трифонова

В рамките на три часа са проверени 158 автомобила. Съставени са шест акта и са наложени 17 глоби по фиш. Не са установени водачи, употребили алкохол или наркотични вещества.

Снимка: Мариана Трифонова

Основно шофьорите се сдобиваха с електронни фишове за превишена скорост. Имаше случаи с дете на предната седалка на автомобила, с изтекъл технически преглед и липсваща "Гражданска отговорност".

Снимка: Мариана Трифонова

„Автомобилът не се води на мое име и затова не съм отчел, че няма "Гражданска отговорност". Сега ще напишат акт и ще отида да направя, защото съм с малко дете. Ще се върна да представя валидна "Гражданска отговорност" и ще продължа“, казва Горан Чобанов, който е един от спрените шофьори.

А какво се случва с отнетите автомобили?

„Това е въпрос, на който към момента не можем да отговорим. Няма указания все още. Това са промени в НК, там определя съдът“, каза гл. инспектор Радостин Върбанов, началник на сектор „Пътна полиция“ във Велико Търново.

Наказания има както за шофьорите, така и за собствениците на автомобилите. Ако карате с над 1,2 промила алкохол, колата ви се конфискува. Ако обаче не е на ваше име, собственикът трябва да плати пазарната стойност на автомобила.

При отказ на водач да даде проба, наказанието е до 6 години затвор и глоба до 2000 лева. От 5 години затвор пък е това за шофьорите, причинили смърт на пътя, и за тези, които нямат книжка или избягат.