Откровен разговор. Не само професионален, но и човешки. Без спестяване на истината. И без това тя е достатъчно неудобна понякога. Такъв разговор проведоха в дигиталното студио на bTV Антон Хекимян и Кирил Вълчев – негов специален гост в епизод 2 на новинарския подкаст Newsroom.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Какво крием? Какво не искаме да си признаем пред себе си?

Въпроси като тези директорът на „Новини, актуални предавания и спорт“ изстрелва право в целта, за да жегне събеседника си. И успява. Защото медиите ни повече от всякога имат нужда от честни и прями въпроси.

„Всеки човек е добър. Може да прави лоши неща, да бърка, да греши, но в душата си, всеки човек има любов и всеки човек на този свят е създаден с любов“, категоричен е генералният директор на БТА в студиото на Newsroom.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Доброто в хората никога не се губи, убеден е Вълчев, който застана начело на БТА през зимата на миналата година с пълно мнозинство при гласуването в Народното събрание и нито един глас „против“:

„Дори при най-яростните политически спорове, дори при най-явните бизнес сблъсъци, ако ти изхождаш, че човекът срещу теб изпитва дълбоко в себе си, в нощите си, в миговете, в които е сам, същото, което и ти: любов, доброта, желание да бъдеш добър. Желание да спасиш душата си. Ако всеки от нас разбира това, много напред бихме вървели, аз пък съм сигурен, че всеки го разбира.“

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Кирил Вълчев е оптимист. Той вярва, че дори по време на съвременните политически кампании е възможно да се появяват в наши дни силни и вдъхновяващи личности като Махатма Ганди и Нелсън Мандела. Според него, силата на българина, е в обединението, което така ни липсва:

„Българите трябва да бъдем общност. Общност не само тук, в страната, а с тези, които натрупаха опит в чужбина.“

Петте неща, които го водят в професията и в живота? Кирил Вълчев ги изброява на един дъх:

„Свобода, истина, знание, памет и общност. Това са нещата, в които вярвам.“