Една пета от учениците не посещават редовно онлайн уроците.

Въпреки че данните на министерството на образованието и науката показват голям дял на преминалите на дистанционно обучение деца, все пак една част няма как да учат, защото няма с какво да заменят хартиените учебници.

Не е ясно и кои са най-проблемните класове и райони в страната.

2000 устройства са раздадени от министерството до момента.

Ако семейство не може да осигури средства за учене вкъщи, учителите преподават чрез задачи по телефона или с разпечатани хартиени материали, които се доставят по домовете.

Доброволци обаче започнаха кампания в помощ на тези, които все пак няма как да учат у дома.

Във врачанското село Остров много от учениците трудно се включват в онлайн обучението. Радостин е едно от 4-е деца в семейството й.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първо ни беше проблем с интернета, след това с устройствата – нашите са много стари, батериите много бързо падаха  От училището имаше помощ, но за такива деца, които въобще нямаха никакви устройства“, казва майката Алина. Тя отбелязва още, че повечето деца нямат нито телефони, нито таблети.

Радостин вече има лаптоп. Помагат му от инициативата "Дарения за ученици", която свързва благодатели с нуждаещи се.

Всеки човек, който работи с компютър, си актуализира техниката от време на време, посочва Мартина Йорданова, от "Дарения за ученици". Според нея стари лаптопи стоят в шкафа вкъщи или в офиса – особено фирмите имат складова наличност на стари компютри и със сигурност могат да помогнат на деца, които нямат никаква апаратура.

32 места в цялата страна вече са пожелали помощ, а техниката ще остане за училищата, които ще я ползват и след епидемията. Мартина прави свое проучване, с което разпределя компютрите.

А за Радостин новият режим на учене има и друга страна – вече не трябва да става рано за училище.