Родители алармират за проблеми с дистанционното обучение. Как се учат две и повече деца на един компютър?

Баткото е пред монитора, по-малкият брат – върху тетрадките. Учене, а и работа от вкъщи по график. Това е режимът в семейство Калфови. Месец и половина разполагат с един компютър.

„И, докато учат – единият в детската на лаптопа, другия в хола, за да не са на едно място, ние извънредно се мъчим, за да може децата хем да не изоставят, хем да се напише всичко“, обясни Анета Шаркова.

Опитали с телефона, но връзката била лоша.

„Не чувахме текста по английски, той е с увреден слух, а малкият е на видео урок“, допълни жената.

С множество подобни казуси се сблъскват в 119-то училище.

„Подходихме с разделяне на класовете на смени – така, както е в нормалния учебен процес – малките са сутрин, големите следобед, по този начин не си пречат чисто технически“, обясни Диан Стаматов, директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

От просветното министерство в официален отговор до bTV заявяват, че учениците не са се включват в онлайн обучението поради две причини -  финансови или липса на ангажираност към учебния процес.

МОН осигури устройства за работа на преподавателите, като сме съдействали логистично и за осигуряването на над 2000 устройства за ученици", допълниха от министерството.

Преди дни семейството на Анета получава таблет за онлайн обучението. Още не са го използвали, поради технически проблеми.