Единственият начин за пълноценна интеграция на ромите е през образование и труд, посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той  коментира темата пред журналисти в Министерството на отбраната, след като ученици от Златарица го поздравиха по повод празника "Василица". По думите му тази инициатива е добра, защото дава пример на останалите в общността как могат да се интегрират - през образованието и труда.

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът отбеляза, че вече е изготвил Стратегия за интеграция, която трябва да се внесе в МС. Той обясни, че интеграцията става през събаряне на гетата, защото хората в тях трябва да живеят заедно с останалите граждани. Те трябва да се трудят и да изкарват пари, за да си осигурят място за живеене. По думите му местната власт контролира незаконното строителство и изникването на подобни гета, както и образователната система в съответната община.

Във връзка със свое изказване от миналата седмица, насочено към ромската общност, заради което организации му поискаха оставката, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза пред медиите, че няма за какво да се извинява. Винаги съм казвал, че между тези хора има и такива, като тези деца, които ходят на училище, посочи Каракачанов, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС

За протеста, който ще се състои пред Министерския съвет срещу него от 14 ч., вицепремиерът Каракачанов коментира, че всеки има право да протестира.

Каракачанов отбеляза, че е съгласен да се дават пари за интеграция, но за образование и спрямо съответен резултат.

По думите му всички организации, които през годините са усвоявали средства за ромска интеграция трябва да направят отчет за това колко пари са получени, за какво са изразходени и защо няма ефект от това. Според него те са основните отговорни, защото те са получили парите.

Министърът коментира и инцидента от вчера, при който курсанти от Националния военен университет бяха нападнати. Автомобилът, с който са пътували, е засечен от друга кола, нападателят след това нанася удари с брадва по предното стъкло на колата на курсантите. Министерството на отбраната уточнява, че лицето е от ромски произход и има множество криминални регистрации.

Според Каракачанов това е поредният случай, който показва, че има проблем в обществото, но той не се решавал с протести, а с честно говорене и с мерки за интеграция, които минават през училищата.