Вицепремиерът Красимир Каракачанов се обяви, че и той е дискриминиран от ромите. „Нещо за дискриминация чух?! Дискриминираният съм аз!”, възмути се той. В Комисията за защита от дискриминация вече има жалба срещу вицепремиера.

Изявлението му беше направено два дни след разпоредената от него акция във Войводиново, довела до събарянето на цялата ромска махала. Напрежението в селото бе провокирано от побой над военнослужещ, извършен от двама братя роми.

Тази вечер в селото се готви нов голям протест, в който вероятно ще се включат и футболни агитки.

„Аз мисля, че полицията ще си свърши работата - както първата вечер, когато беше най-силно напрежението и емоциите, полицията не позволи да има саморазправа”, поясни пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов.

По думите му на протеста се подготвят да отидат и представители на една организация на бивши военни, а той е разговарял с тяхното ръководство.

„Уверението е, че те отиват да изразят съпричастност с бития свой колега, а не да вършат незаконни действия. Аз им вярвам, защото все пак това са бивши офицери и генерали от българската армия”, категоричен е Каракачанов.

Според него ситуацията във Войводиново е спокойна, населението е доволно. Две трети от ромското население е премахнато, посочи вицепремиерът.

От два дни се провежда акция по събарянето на незаконните постройки в ромската махала на Войводиново.  Премахнати са вече 10 постройки, които не са масивни, акцията продължава и днес. След това предстои събарянето на по-масивните незаконни къщи. Протестите ще продължат, докато не бутнат всички незаконни къщи в ромската махала, казват хората от селото.

„Оттук нататък е въпрос на процедура по-трайните постройки също да бъдат премахнати, защото те са също незаконно построени”, увери и Красимир Каракачанов. По думите му няма опасност от етническо напрежение.

 „На стотици места в България има подобни незаконни постройки. Говорил съм и като представител на ВМРО и на национално ниво стотици пъти. Много пъти сме вземали мерки в София, в „Батанова воденица”, „Орландовци”, Гърмен – на някой места са премахвани, на други – не са премахвани”, каза още министърът на отбраната.

„Аз лично смятам, че всяка община трябва да си направи програма и незаконните постройки, особено тези, които са строени от подръчни материали и са опасни за живота на хората, които ги обитават, трябва да бъдат веднага събаряни”, отбеляза Каракачанов.

На въпрос какво става с това население, обитавало съборените постройки, вицепремиерът каза: „Това, което прави всеки нормален гражданин в република България – работи, изкарва си прехраната, наема си квартира.

„Има  хиляди села, в които почти няма хора, а има празни къщи – отиваш, наемаш или купуваш дом, ремонтираш си го, живееш законно, спазваш законите, не биеш съгражданите си, плащаш си тока и водата. Това трябва да стане, не виждам какво друго трябва да стане”, посочи Красимир Каракачанов.

Двама извършители, които не могат да говорят български, се оказва, че имали дипломи за осми клас - единият!, отбеляза още вицепремиера за нападателите на командоса. По думите му дипломата му е трябвала, за да може да си купи и да кара кола.

„Аз смятам, че повече не трябва да си затваряме очите, защото има и друга чест от това население, което е в градовете, има образование, учат работят има и специалисти. Но част от това население, особено в малките населени места, смята, че има само права и че всички са му длъжни”, обясни вицепремиерът.

Според Каракачанов конкретният случай във Войводиново е показателен - общината е предоставила още преди години безплатно 18 парцела в регулация и е казала: заповядайте, ето, ще ви ги раздадем - постойте си жилища. Едно семейство е взело парцела, след което го е върнало, щото е казало: ние очаквахме общината да ни построи къща.

Е няма как да се случи!

Учиш, работиш, строиш, плащаш данъци, усмихваш се на полицая, не пипаш военния и уважаваш съгражданите си! Това е начинът за интеграция - друг начин няма!”, категоричен беше Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът Красимир Каракачонов обясни още, че е гледал записите с кадри от побоя над военния във Войводиново.

„Той излиза от колата, но се вижда, че не е заел поза за бой. В един момент излиза от обхвата на камерата, но се вижда как се връща с отпуснати ръце в гръб и тогава му налитат и единият му вдига якето и му го слага на главата, това се вижда.

 Може да е имало провокация от двете страни, но, няма да ми се сърдите, вие сте ме провокирали много пъти с въпроси, не са ми харесвали, някой път съм ви отговарял по-остро, но никога не съм ви налитал да ви бия, нали”, каза Каракачанов.

„Аз се чух с момчето. Той ми каза - аз нямам удари по тялото, ритаха ме изключително в главата, включително когато паднах на земята и загубих съзнание”, посочи вицепремиерът.