В пловдивското село Войводиново започна акция в ромската махала след инцидента с военнослужещ и последвалото напрежение.

Снимка: btvnovinite.bg

Служители на общината, охранявани от жандармерията, започнаха проверка за незаконно строителство. Напрежението в селото остава и хората се заканиха и тази вечер да излязат на протест.

В селото пристигна и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Според него трябва да се вземат незабавни мерки, за да се прекратят подобни инциденти.

„Парадоксалното е, че циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко дни набиха полицай, преди два дни бият военен. Това не може да продължава повече и търпимостта на българското общество се изчерпа”, категоричен беше той.

Снимка: btvnovinite.bg

В ромската махала полицаите проверяваха дали има незаконно пребиваващи, но такива не бяха открити. Официално регистрираните според кметството са около 250 души, реално живеещите са два пъти повече, казват обаче хора от селото.

Според кметството всички къщи са незаконни, построени на общинска земя. На внезапна проверка дойдоха и техници от енергодружеството, които проверяваха за кражба на ток, но не успяха да установят дали къщите са законно свързани.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради липсата на обитателите им инспекторите не успяха да връчат актовете за незаконните постройки.

Състоянието на 33-годишния ефрейтор Валентин Димов остава тежко, той е в болница, предстои му операция. В петък колеги на военнослужещия също се готвят да участват в голям протест в защита на пребития ефрейтор.