Камелия Нейкова от „Има такъв народ“ ще оглави Централната избирателна комисия. Тя е кандидатурата, около която се обединиха партиите.

Това стана след втория кръг от консултациите заради изтеглянето на кандидатурата на ГЕРБ за председател. Най-голямата партия ще остане със заместник-председател в ЦИК. Всичко това беше решено на едночасова среща в Президентството, която изобилстваше от остри реплики.

Румен Радев обяви, че изтеглянето на кандидатурата на ГЕРБ е абдикация: „Бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорността, пред която се прегъна“, заяви държавният глава.

Снимка: БГНЕС

Всички партии с изключение на ГЕРБ – „Има такъв народ“, БСП, ДПС, „Демократична България“, обявиха, че блокирането на процедурата е притеснително.

„За нас е нелогично и го отчитаме като опит за саботиране на изборния процес“, коментира Иван Иванов от „БСП за България“.

„Застъпват позиции, които казват, че не подкрепят само, за да създават хаос“, заяви Христо Иванов.

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ контрираха: „Вашата политическа импотентност, нито успя да роди действащ парламент повече от седмица, нито успя да състави правителства“, заяви Десислава Атанасова.

Правният секретар на президента обяви, че без председател не може да се назначи комисия.

Тогава Мая Манолова предложи кандидатът на „Има такъв народ“ – Камелия Нейкова, да оглави комисията.

Останалите партии подкрепиха. От ГЕРБ обявиха, че е имало съглашение за кандидатурата.

От „Има такъв народ“ са категорични, че техният кандидат отговаря на изискванията.

„Има изисквания към председател на ЦИК. Един от нашите кандидати просто отговаря. Там вътре не са идиоти, с изключение на няколко човека. Това е в метафоричен смисъл, не в ментален“, коментира Тошко Йорданов.

Снимка: БГНЕС

Като председател на ЦИК Камелия Нейкова си пожела летящ старт и се оказа поддръжник на машинното гласуване: „Новите технологии трябва да бъдат използвани максимално. Машинното гласуване е лесно и бързо. Машините не позволяват да има недействителни бюлетини“, коментира тя след заседанието.

Според представителите на ГЕРБ в ЦИК машинното гласуване крие риск от ниска избирателна активност.

Президентът Румен Радев беше категоричен, че новата комисия ще трябва да има поне 60 дни, за да се вмести в законовите срокове за организацията на изборите. Затова датата 4 юли не е била възможен избор.

Указът за новата комисия ще бъде издаден заедно с този за служебното правителство, защото има мораториум за назначения във властта до встъпване в длъжност на ново правителство.