Човек се пречиства и извисява духовно чрез конкретни стъпки и хранене и една от тези стъпки, според Петър Дънов, е спазването на житен хранителен режим.

Житният режим е практика, която може да се прилага целогодишно и помага да се изчистим и физически, и да подхраним духовните си сили, каза в предаването „Тази неделя“ по bTV Камелия Костадинова от инициативата „Дар лимец“.

Прилагането му има отношение към лунния цикъл, различните месеци и дни от седмицата.

Режимът включва жито, ябълки, орехи и мед.

Снимка: bTV

Д-р Мария Николова – специалист по хранене и диететика, коментира, че този модел на хранене е в унисон с най-новите тенденции – т. нар. растително базирана диета. Той включва зърнена храна и ядки – два непълноценни протеина, които се съчетават един пълноценен протеин, витамините от група Б, фибри, омега 3, витамини в ябълката и прости захари от меда, изтъкна тя.

От диетологична гледна точка спазването на този режим не би довел до някакъв сътресения на здравия организъм. Спазващият го обаче не трябва да има проблем с метаболизма или стомашно-чревни оплаквания. Не бих съветвала хората самоволно, с цел диета, да спазват този режим, посочи Николова.

Вижте повече във видеото: