Въпросителните от отминалите Евроизбори остават без отговор. Сензационен резултат в полза на ДПС, получен в секция на границата между Полша и Германия, провокира екип на bTV съвместно с колеги от електронната медия OffNews да провери как е протекъл изборът там. Резултатите от разследването очаквайте във филма на Стоян Георгиев в bTV Репортерите в събота, 14 юни, веднага след bTV Новините!

Палежи на коли, побои, нелегална търговия и борба за територии - това са причините в Полша да говорят за война между българи и поляци в Лекница.

„В Лекница има културен сблъсък между българи и поляци. Има и търговски конфликт, защото българите продават ментета, не плащат данъци, подбиват цените и изместват поляците от пазара с агресия. Българите се занимават с проституция и промениха облика на нашия регион. Не към добро”, коментира журналистът Томаш Рабенда.

„Официално в Лекница живеят малко над 200 български граждани. Неофициално там живеят двойно повече”, обясни Анета Бересетска, служител в местния полицейски участък.

На изборите за европейски парламент в Лекница беше открита изборна секция, а 100% от българските граждани в селото избраха ДПС. 231 заявления, 231 гласували, 231 гласа за ДПС, нито една грешка, нито една преференция.

Продавачката на сергия Стефанка Славова е един от тези 231 граждани, чието име намираме в списъка, подали заявление за откриване на секция. „Тук някъде в пицарията беше изборите. Не съм гласувала, защото не бяхме тука, скоро се върнахме ние. Бяхме вкъщи, в Нова Загора”, казва жената.

Тя потвърждава, че съмненията, че някой е взел картите и е попълнил данните на избирателите, са по-скоро верни. Родните на тази жена й казват на цигански да не говори повече и тя бързо се отрича от думите си.

„Хайде да не притеснявате моето семейство повече. Не сме гласували за нищо и нищо не знаем”, казва мъж, който не се представя.

„Само казаха, че трябва да се гласува за номер 29, за БСП - то и това е”, казва друга българка от Лекница - Галя Ангелова. Всъщност под номер 29 в бюлетината е ДПС, а не БСП.

Сънародниците в Лекница имат различни версии за това къде точно е била изборната секция: от пицарията, през общината, до училището.

Кметът показва къде всъщност са били изборите - в училището. „Не съм видял с очите си дали са гласували, защото аз като кмет нямам право да се меся в това. Но ние осигурихме място за българска секция. Впечатлението ми е, че в българската секция влизаха доста, доста хора и гласуваха”, разказва Пьотр Кулиняк.

Намираме човекът, организирал изборите в Лекница. Председателят на секцията в Лекница е Сюлейман Сюлейман. Роднина на активист на ДПС в България. „Работата стана така, че тука всичките са от Движението за права и свободи. Въобще всичките са от таз партия”, категоричен е той.

Всички гледни точки за изборите в Лекница, за войната между българи и поляци, за проституцията и за това кой държи каналите на печелившия бизнес с ментата - отговорите в събота, на 14 юни в bTV Репортерите в съвместното разследване на Стоян Георгиев и колегите от OffNews.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)