След репортажите по bTV за прокурорския син от Перник - главният прокурор Иван Гешев поиска оставката на баща му.

Междувременно продължава проверката на правосъдното министерство след признанията на Васил Михайлов, че е нарушил мярката си за неотклонение. Властите са установили, че той е излизал от дома си многократно.

„Устройството работи, но са отчетени определени нарушения на периметъра, както и определен период от време, в които се е загубил сигналът. В момента се прави проверка защо това се е случило и какви са били предприетите действия от страна на служителите, които го наблюдават. Разпоредил съм тази проверка веднага, след като разбрах за случая и очаквам резултатите й в съвсем скоро време", обяви министърът на правосъдието Крум Зарков.

Има и данни, че служителите от Главна дирекция изпълнение на наказанията са имали информация, че Михайлов излиза от дома си, но са я подавали със закъснение на полицията.

„С ясното съзнание, че родителите не носят наказателна отговорност за своите деца и обратното, за разлика от мрачните тоталитарни времена, аз смятам, че в интерес на справедливостта, на хората от гр. Перник и на институцията Прокуратура на Република България, прокурор Бисер Михайлов ще може и ще има доблестта да поеме своята морална отговорност", посочва главният прокурор.

„Затова като главен прокурор заедно с Прокуратурата на Република България очакваме оставката на прокурор Бисер Михайлов. С ясното разбиране, че ние прокурорите, останали като единствената преграда пред престъпността, трябва освен да защитаваме хората, и да даваме пример. Пример за стабилна институция, морал, идеали и български ценности", допълва Иван Гешев.

След репортаж на bTV проверка на Министерството на правосъдието е показала, че Васил Михайлов е нарушавал мярката си за неотклонение и е излизал от дома си.

bTV успя да разговаря с прокурор Михайлов. Според него синът му не е нарушавал условията си на домашен арест.