Манифестът за обявяване на независимостта на българската държава е изработен в продължение на две години. Неговият автор - проф. Харалампи Тачев е първият декоратор у нас.

Министерският съвет поръчва на проф. Тачев да изработи манифеста и той го проектира с голямо старание.

"Той има съзнанието, че този манифест, който ще бъде една скъпоценна вещ, историческа вещ. Кутията е от палисандрово дърво, вътре с кадифяна обшивка, в нея положен тубос, който е от сребро, изработен по негов проект", каза изкуствоведът проф. Милена Георгиева.

На днешната дата преди 115 години творецът лично декорира старопрестолният Велико Търново с гирлянди от живи цветя.

Участва в няколко международни изложения, на които с арх. Наум Торбов представят къща в стил национално романтичен сецесион.

"Това може да се каже, че е нашият принос към интернационалния стил сецесион, или ар нуво, или модерн, както е известен и Харалампи Тачев е един от неговите създатели", добави Георгиева. 

Неговите сецесионови плетеници от цветя и днес са на фасадите на Синодалната палата, Духовната семинария, Софийските минерални бани, Халите.

"Никога с шаблони не работи и всяка работа за него е нещо ново, което трябва да направи, има съзнание за вечността на тези неща", смята изкуствоведът.

Πроф. Тачев рисува пейзажи, илюстрации, занимава се с приложна графика, оформление на книги, църковна стенопис и хералдика.

Архивът на първия декоратор на България е спасен по чудо. На името на проф. Тачев е кръстена вероятно най-късата уличка в столичния квартал Лозенец, но няма да ви я покажем - там няма дори самостоятелна табела.