На площад „Цар Асен Първи“ във Велико Търново цари празнична атмосфера. Представителните роти и духовия оркестър на Националното военно училище са се строили там. На площада има и много граждани и официални лица.

С наситена програма старата столица и тази година отбеляза 22 септември. Празникът започна от църквата „Св. 40 мъченици“ и за кратко завладя целия град.

„Независимостта - това е прекрасен ден и трябва да се почете. Много хубаво“, казва Мария Малчева от Велико Търново.

„Отбелязването на Независимостта на България във Велико Търново - чувството е превъзходно", коментира и Снежанка Ванкова.

Старши сержант Алдин Бижев е в редиците на духовия оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“ от 2001 г. Потомствен музикант е. Дядо му е бил тъпанджия, а баща му - цигулар. Той пък е военен кларинетист – станал такъв по заръка на баща си.

„За жалост не можа да ме види, че съм завършил, но казват, че ме вижда от друго място“, казва Алдин Бижев от ВУ „Васил Левски“, Велико Търново.

В Деня на Независимостта музикантът под пагон отново е на работа. „За мен този ден е един от най-значимите в българската история. Това е най-важното за един артист – да види хората как се радват“, пояснява Алдин Бижев.

По темата работиха Гергана Венкова и Мариана Трифонова