Напрежението между партньорите даде резултат и в законодателната работа.
И решението с кого да се преговаря за изграждането на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ беше блокирано.

Причината - решение, с което НС да даде „зелена светлина“ за започване на преговори с потенциален строител при изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“. Партньорите обаче се разминаха - ГЕРБ-СДС и ДПС искат да се преговаря само с една компания - южнокорейска.

От ПП-ДБ - настояват да се говори с тази компания, но и с още една - американска. Искрите се разпалиха, когато рано сутринта от ГЕРБ решението да се вземе днес, но партньорите им гласуваха „въздържал се“.

„Сега съм разочарован от колегите от ПП-ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„В залата се случи нещо нечувано – изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят в момента проекта за ядрена централа заради Свилен Спасов – агента на Държавна сигурност“, коментира Делян Пеевски, ДПС.

Отговорът на ПП-ДБ – не е работа на парламента да решава този въпрос. Но ако ще го прави, компаниите трябва да са две.

„Не лобираме за никого. Това създава реална конкуренция между двете фирми, очакваме така да се постигне по-добра цена за бъдещата нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“, смята Радослав Рибарски, ПП-ДБ.

Остра реакция дойде и от опозицията.

„Ядрени енергетици ли са тези колеги?! Те станаха специалисти по атомна физика ли?! Те да вземат решение коя да бъде технологията, кои да са строителите“, заяви Борислав Гуцанов, БСП.

За нас развитието на ядрената енергетика не е на дневен ред, тук става въпрос за някаква корупционна сделка“, обясни Искра Михайлова от „Възраждане“.

Две са компаниите, които са заявили интерес и могат да изпълнят задачата за 7-ми и 8-ми блок, обясни за bTV Свилен Спасов от дружеството „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“. И отхвърли обвиненията да има лобизъм.

„Хюндай“ и „Бехтел“ със сигурност имат и капацитет, и добри отношения с „Уестингхаус“, за да може България да получи най-новите промени в АP 1000  и да има най-модерни технологии на българска територия“, каза Свилен Спасов.

А от компанията, която получава одобрението и на двамата партньорите във властта, заявиха в позиция, чрез посолството на Южна Корея у нас, че са единствените, преминали първия етап.

„Hyundai E&C изрази опасения относно потенциално нечестни действия от страна на определени конкуренти.“

Спорното решение с кого да се преговаря ще бъде взето най-вероятно утре, от пленарната зала.