Повишаване на цената на храната в детските кухни, отчитат от бранша. Екипи на bTV провериха как инфлацията се отразява на менюто на най-малките.
В общинската детска млечна кухня в Бургас готвят за около 800 деца. Месо има всеки ден, а веднъж в седмицата – риба.
„Не пестим в никакъв случай от хранителни продукти, цяла зима си готвим с пресни зеленчуци и плодове“, казва консултантът по хранене Светлана Димитрова.
Цената на купона е увеличена с 50 стотинки - от 3 лева на 3,50 в началото на годината.
„Така сме си направили една равносметка на всички разходи, че поне в рамките на тази година няма да увеличим цената на нашия купон“, казва Таня Бурдева, управител на детска млечна кухня.
За по-малко разходи използват стъклени бурканчета, които се стерилизират след употреба.
Скок в цената на храната за малките отчитат и в тази столична частна детска кухня.
„Всичко поскъпва, не само продуктите - ток, газ и като цяло производството“, казва Маргарита Радулова, управител и собственик на детска кухня.
Картофена крем супа, заешка яхния, линцер бисквита - това е менюто за децата днес. Заради инфлацията ръководството първо увеличава цената на доставката до дома, а след това и на храната. За да се справят с високата цена на продуктите у нас, често прибягват до пазар в чужбина.
„Тъй като ползваме много биосуровини, имаме собствен внос на ориз, леща, домати от стопанства от Италия, Германия, които са на доста по-прилични цени, отколкото в България, понякога дори на 50%“, обяснява Маргарита Радулова.
В общинските детски кухни в София, които предоставят храна за около 5000 деца, поддържат цена от 1,30 лв. Засега не се обсъжда промяна.