Десетки несъответствия и нарушения са констатирани при проверки на кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища в страната. Проверката е извършена от Българската агенция по храните след разпореждане на Върховната административна прокуратура (ВАП).
Инспекторите са проверявали за:
- срока на годност на суровините и храните;
- осигуряване на лични предпазни средства, миещи и дезинфекционни средства;
- представяне на актуални записи към внедрените системи за управление на безопасността на храните;
- доставка на храни с индивидуално опаковани прибори и др.
Извършени са общо 2873 проверки, при които са издадени 73 предписания и са съставени 2 акта за установяване на административно нарушение. Предписанията са за установени несъответствия относно:
- сграден фонд и технологично оборудване,
- предлагане на храни, неотговарящи на наредбите;
- необявяване на алергени в храните;
- неспазване програмата за обучение на персонала съм системата за безопасност на храните;
- неправилно съхранение на храни;
- липса на достатъчно количество разрешен биоциден препарат за дезинфекция и спазване указания за употреба;
- липсващи термометри в хладилните съоръжения за съхранение на храни;
- неправилно съхранение на храни;
- липса на регистрирано транспортно средство за превоз на обедното меню от централната сграда към филиала на детска градина;