През годината и особено през последните дни и месеци, зачестиха съмненията за отровени деца от храна. Родителски сигнали също будят тревога и очертават проблеми с контрола. 

Снимка: btvnovinite.bg

Качеството и безопасноста на храната, която получават децата в училищните столове, как се проверява и какъв е контролът – това е темата на рубриката „Чети етикета” в предаването „Тази сутрин”. 

Снимка: btvnovinite.bg

При последния случай десетки деца от село Хаджидимитрово са приети в ямболската болница с болки в корема и повръщане в понеделник. Общо 22 деца са хоспитализирани в инфекциозното отделение със стафилокова инфекция от хранително отравяне.

Всички учат в село Дражево. Обядвали в училищния стол пиле и десерт, доставени от фирма за кетъринг.  

Директорката на училището признава,че служителката в стола изхвърлила контролните проби от храната, които се съхраняват два дни.

Проверката на институциите разкрива още нарушения – здравна книжка с изтекъл срок и лоша хигиена. На служителката е съставен акт, а столът е затворен. Спирането на обекта нарушител е най-тежката санкция на Агенцията по храните. 

Все още не е ясно коя е причината за отравянето на децата от Хаджидимитрово – храната в стола, хигиената или външен източник. Заради липсата на контролни проби, институциите ще разчитат на тези от кухнята-майка. Резултатите се очакват днес.

Д-р Кремена Стоева от Агенцията по безопасност на храните потвърди в „Тази сутрин”, че все още не е ясно какво е причинило отравянето на децата от Хаджидимитрово. 

„Персоналът не е оставил необходимите проби от храната за деня, взети са проби от кухнята майка, която зарежда и други детски заведения на територията на град Ямбол. Взети са проби и за хигиена на средата в стола”, обясни д-р Стоева. По думите й причинителят на отравянето е разпространен в околната среда, така че той може да повлияе на всеки един етап от разпространението на храната. 

Лекарите, които изследват децата, са стигнали до извода, че децата имат стафилококова инфекция. Това не означава неперменно хранително отравяне, а допълнително заразяване или замърсяване на храната на някои от етапите от раздаването й, обясни д-р Стоева. 

За персонала ще има санкции, издадени са съответните актове за установяване на административно нарушение. Децата обаче могат да бъдат заразени и извън учебното заведение, посочи още д-р Кремена Стоева.   

По повод родителски сигнали за качеството на храната в 151-во училище в София, тя заяви, че са констатирани редица несъответствия при оператора, който предлага храната. В момента е спряна дейността на този оператор и продължава работата на хората от Агенцията по безопасност на храните за установяване на всички нередности, заяви Стоева. 

Снимка: btvnovinite.bg

Там има нарушения по отношение на хигиената при предлагане на храната, както и по отношение на доказване на произход и качество, посочи д-р Кремена Стоева. 

Снимка: btvnovinite.bg

За 125-то училище в София също има сигнал от родители за лоши условия в кухнята. След проверката обаче е установено, че минимални отклонения. По този повод д-р Кремена Стоева обясни, че са проверили кухнята няколко дни след сигнала, а в тези помещения не се съхранява храна.