Пътят до плаж „Росенец“, който беше върнат на община Бургас, продължава да е преграден неправомерно. Това твърди съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. 

„Няма действия! Няма действия за актуване на плажа – правят се велики географски открития, че имало новообразуван плаж или геологически процеси някакви много силни са се задействали! Няма действия реални по отношение на тази огромна марина - това яхтено пристанище“, обяви Иванов.

Преди един месец се състоя масово протестно ходене на плаж в парк „Росенец“, след като Христо Иванов не беше допуснат до плажа от охранители на НСО, които пазеха почетния председател на ДПС Ахмед Доган в т. нар. му „Летен сарай“ до плажа.

„Кметът на Бургас не предприема достатъчно сериозни стъпки, никакви стъпки всъщност за това да се осигури достъп, да се актува тази собственост, да се сложи табела, ако има някакво строителство там разрешено – всичко това ние ще настояваме да се свърши, защото за нас това емблематичен политически казус, а не просто един от множеството казуси на някаква несвършена работа от страна на администрацията“, коментира още съпредседателят на „Демократично България“.

По думите му за плажа трябва да бъде издаден акт за държавна собственост и всеки български гражданин да има достъп до него.

„Тази сграда трябва да стане обитаема с акт 16, да се плащат всички данъци, свързани с нея, това яхтено пристанище, както беше обещано, трябва да бъде разрушено“, уточни Иванов.

По обяд част от оградата на прекия път до плажа беше свалена. В района има и строителна дейност – извършва се брегоукпепване.