Обрат в позицията на ГЕРБ-Бургас за пътя до плажа в парк “Росенец” – ден преди решението за частния път до имота свързан с Аахмед Доган, от местната власт предлагат то да бъде отменено. Това се случва след като общински съветник от опозицията обяви, че пътят стига до брега на морето и би следвало да не минава в частни ръце.

"Ние, като общински съветници, смятаме, че нито един акт няма смисъл, ако той не получава безспорна обществена подкрепа, независимо от ползите, които ще донесе за обществото”, е позицията на ГЕРБ в морския град.

От ГЕРБ се мотивират с образуваните по случая “Росенец” две прокурорски разследвания и жалбите в съда, както и "некоректни политически внушения" по случая. И уточняват, че заедно с отдаването на пътя решението е предвиждало обществени ползи – изграждане на нова ВиК мрежа на рибарско селище и инфраструктура на почивни бази в района, придобиване на нови имоти от общината и др.

По-рано днес първият инициатор на прегласуването - Константин Бачийски от опозицията в Бургас обяви, че пътят в парк “Росенец” има старо асфалтирано разклонение извън частния имот до брега и попада в отбелязаната на кадастралната карта с пунктир публична държавна собственост.

В отговор от Оббщина Бургас изтъкнаха:

"Общинската улица не води до морския бряг, а до частен терен и това е видно от действащата кадастрална карта. Ако собственикът на терена е извършил дейности, чрез които е навлязъл в публична държавна собственост, то той носи отговорност пред компетентните държавни институции”.

Според Бачийски този път не фигурирал в кадастъра, но е факт от години и води до брега, въпреки че е заграден от собственика на терена.

Утре предстои окончателното решение на Общински съвет – Бургас дали пътят ще мине в частни ръце или ще остане общински.