Незаконен пристан и двуетажна постройка в така наречените "Летни сараи" на Ахмед Доган в парк "Росенец" е открила прокуратурата. Проверката, в която са участвали Строителният контрол и Морската администрация, е проведена във вторник и сряда.

Няколко прокурори от ВАП са били командировани по морето, обиколили са част от Южното Черноморие и са констатирали няколко проблема.

В местността Буджака край Созопол проверяващите са установили оградени с масивни огради терени и масивни постройки, които ограничават достъпа до крайбрежните скали.

Снимка: btvnovinite.bg

Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до парк „Росенец“ е установено, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. Около тази ограда имаше напрежение при опита на граждани да стигнат до плажа край хотелски комплекс, в който пребивава почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

„И към настоящия момент този път все още се води публична общинска собственост. Искаме той да бъде запазен и да се ползва от всички български граждани. С едни стъпала можем да осигурим безпрепятствен достъп до плажа“, каза Константин Бачийски, общински съветник в Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно от общината заявиха, че общински път никога не е водил до морския бряг и че всички предложения за осигуряване на достъп до него могат да бъдат обсъждани с държавата и общинския съвет след произнасянето на съда по подадените жалби, които са две.

Друго установено нарушение е, че в регионалното министерство не е подаден проект за изграждане на пристанище. Липсва и проекта за изграждане на двуетажна постройка там.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверка на обект „Алепу вилидж“ в местността Алепу пък е констатирала изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!