През 2017 г. в РИОСВ  сме внесли инвестиционно намерение за строеж на курортен комплекс, а не е за укрепване на свлачище. Това заяви пред "Тази сутрин" инж. Цветанка Павлова, директор „ГБС турс“.

Конструкцията на укрепването ще е интегрирана към комплекса, добави тя. 

Казусът със строежа на Алепу започна миналата година с любителски кадри, които показват мащабен строеж на шофьорския плаж. Започнаха въпроси - какво се стори на Алепу? Брегоукрепително съоръжение или ваканционно селище? Как са придобити терените и дали инвеститорите имат всички необходими разрешителни? Спазени ли са законите?

Днес става ясно, че има разрешително за строеж на "Алепу вилидж", като в началото по думите на Радослав Котларов, изпълнителен директор "ГБС турс", през 2015 г. не са мислили да има нищо на плажа, а през 2016 поради свлачище, застрашавало комплекс, който управляват, са решили да обмислят какво да правят. Той добави, че свлачището е можело да предизвика екокатастрофа, както и други инциденти.

Отрече свлачището да е умишлено направено, защото по думите му, то им е струвало повече, отколкото ако го е нямало: "Това свлачище има последствия – 2 години инженерен труд и документация и огромни средства. Инвеститорите са мислили да правят терасовидно застрояване, пред този имот общински имот, ние сме втора линия. Този имот не е наш, имаме учредено право на строеж през 2016 г., той е съседен на комплекс, който управляваме,  носеше проблеми на комплекса това свлачище". 

Той добави, че имат и паркинг и новопридобит терен. 

Вижте целия разговор във видеото!