Близо 300 населени места в страната страдат от безводие. Това става ясно от карта, публикувана от партия „Зелено движение“, съобщава сайтът „Свободна Европа“.

Във „воден стрес“ живеят предимно българите в южните райони на страната, твърдят експертите. Според тях държавата не управлява достатъчно добре водните ресурси и така 297 населени места са на воден режим през лятото.

Проблемът е, че множество на брой структури се занимават с качеството и количеството на водите в България – това са МОСВ (следи водните обеми), Министерството на здравеопазването (отговаря за качеството на питейната вода), Министерството на икономиката, Министерство на земеделието и храните, НЕК (към Министерството на енергетиката) и МРРБ (контролира ВиК дружествата). Има и множество малки язовири, които се управляват от областните управители.

В пика на жегите 345 000 българи са на воден режим. В десетки населени места е обявено бедствено положение, а през последните дни бяха обявени водни режими в Ловеч и Плевен.

Нивото на язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“, които осигуряват питейна вода за Черноморието е критично ниско, съобщават експерти.

Язовир „Тича“, който осигурява вода за Шумен и Търговище, е наполовина пълен. Същата е ситуацията и с основния водоизточник за Сливен, както и язовир „Бели Искър“ край Самоков, твърдят още експертите.

Същевременно язовир „Копринка", който се намира в Централна България, е пълен на 20%.

 

Преди няколко дни в Ловеч и Плевен беше въведен режим на водата заради намалелия дебит на водоснабдителната група „Черни Осъм“, която осигурява питейна вода на двата града, пише още „Свободна Европа“.

Официално в град Плевен и в населените места в общината режимът е от 23 ч. до 5 ч., за да може в часовете, в които водата е спряна, да се натрупат количества за постоянно подаване през деня. Още при обявяването на режима беше съобщено, че ако водните запаси продължават да намаляват, е възможно режим да има и от 13 до 16 часа.

В Ловеч водата се спира от 22 ч. до 6 ч. с изключение на два квартала, които се захранват от друг източник. Същевременно кметът на града забрани ползването на питейна вода за поливане, миене на улици, автомобили, тераси и пълнене на басейни.

В десетки села в област Ямбол пък е обявено бедствено положение заради недостиг на вода.