Въпреки забраната за струпване на хора на едно място, на пазарите се образуват множества, показа наша проверка. Едно от местата, за които получихме сигнали, че се наблюдават нарушения на мерките, е най-голямото тържище в София - Женски пазар. И сега там преминава голям поток на хора.

На служителите на пазара е разпоредено да са с маски, но няма как да бъдат принудени хората, които са дошли да пазаруват, също да им бъде наложено носенето на маски.

Снимка: btvnovinite.bg

Периодично минават полицейски патрули, които напомнят на хората да спазват дистанция и ако носят маски, да си ги слагат.

Снимка: btvnovinite.bg

"Трябва ръководството на този пазар да вземе мерките, които са ясно разписани. Виждам, че са без противоепидемични мерки и РЗИ трябва да вземе мерки по отношение на спазването им. Малка част от хората са с маски. Хората не са на съответното разстояние, не всички са със съответните мерки. Това не трябва да е така“, заяви земеделският министър Десислава Танева в "Тази сутрин“.

"Ръководството на пазара е предприело всички мерки още на 16 март – първият работен ден след въвеждането на извънредното положение. Издадохме заповед, която регламентира да няма струпване на хората на повече от 1,5 м, да имат предпазни средства и предпазни ръкавици“ са взети мерки“, заяви изпълнителният директор на пазари "Възраждане" Драгомир Димитров, който отбеляза, че мястото се дезинфекцира всяка вечер.

Снимка: btvnovinite.bg

Струпванията могат да се ограничат, ако търговците и служителите на пазара правят забележки на гражданите, смята Димитров.

Ще бъде проведена среща с Националния оперативен щаб, на която ще се обсъди "втвърдяване" на мерките срещу COVID-19 на Женски пазар, разкри Димитров.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 861 716 22 229 398 483 3 361 447
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 861 716 22 229 398 483
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer