Пазарите в страната отвориха по настояване на земеделските производители.

На тях ще може да се търгува, но само определена продукция и при строго спазване на правилата в условия на извънредно положение.

„Никой с хрема и с гърло да не влиза, това е най-важното“, каза днес проф. Тодор Кантарджиев, който посети Враца.

Кантарджиев е категоричен – не става въпрос за разхлабване на мерките: „Епидемия, епидемия, но има неща, които не могат да се отложат или забавят. Ако сега не се посее, какво ще се яде“.

Общинският пазар в града е затворен от началото на извънредното положение. Съгласно заповедта на здравния министър там вече могат да търгуват производители на зеленчуци и плодови, на посевен и посадъчен материал и друга продукция, която обаче трябва да не е в големи количества. Част от земеделците се опасяват от нашествие на прекупвачи.

Два метра отстояние между продавачите, заграждения, указателни табели, осигуряване на еднопосочно движение и средства за защита, са част от указанията на здравния министър.

За реда на пазара във Враца ще съблюдават и доброволци, а общината ще осигурява маски на клиентите, които нямат.

„Ще направим табелки, стрелки и знаци, така че да указваме на хората как да минават“, разясни кметът на града Калин Каменов.

И в Пловдивско земеделците гарантираха, че ще съобразят с мерките в условия на карантина.

„Това би могло на един голям пазар да се случи – като няма тези, които продават промишлени стоки и зеленчуци от второ направление“, разказа пред bTV Марин Буров – зеленчукопроизводител от град Съединение.
 
Земеделският министър Десислава Танева пък увери, че  ще  бъдат отпуснати 30 млн. лв. подкрепа на сектора под формата на нисколихвени кредити: „Говорим сега с местните търговци регионалните да им дадем подкрепа да предлагат ваша продукция в магазините“.
 
През последните седмици собствениците на ранна продукция бяха принудени да я продават предимно чрез куриерски фирми или на място в стопанствата си.

Привеждането на пазарите в готовност за работа при новите условия изисква време, затова много от тях и утре ще останат затворени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!