За пръв път у нас COVID-19 беше открит у възрастна пациентка в габровската болница. Година по-късно се срещнахме с лекарите, сблъскали се първи със заразата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Спомням си една съботна вечер, в очакване на осмомартенския празник, когато д-р Михов се обади към 8 ч., че вече първият случай в България е налице и е в нашата болница", разказва д-р Мая Райкова, началник на инфекциозно отделение в МБАЛ "Д-р Тота Венкова" – Габрово.

Снимка: btvnovinite.bg

Следва незабавна реорганизация в отделенията. Контактните са изолирани, а лекари, медицински сестри и санитари - изправени пред непознато изпитание.

Снимка: btvnovinite.bg

„За нас всичко беше ново. Имаше момент на стрес, имаше и момент, в който не знаехме какво точно трябва да правим, звъняхме на много места, питахме на много места и с общи усилия успяхме", споделя д-р Минко Михов, директор на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" – Габрово.

Най-тежки са октомври, ноември и декември, когато пациентите с COVID в болницата достигат 90.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тогава се наложи да бъдат разкрити допълнителни легла, наложи се цялото вътрешно отделение да бъде трансформирано в COVID отделение“, спомня си д-р Минко Михов, директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

„Нямахме много време да мислим. Реагирахме според всеки случай, защото всеки случай е индивидуален", казва д-р Мая Райкова, началник на инфекциозно отделение в МБАЛ  "Д-р Тота Венкова" – Габрово.

През 2020 г. лекуваните от COVID в болницата са близо 600, а за първите два месеца на новата година - над 200. Инфекцията не подминава и болничния персонал - около 25% вече са преболедували вируса.

„COVID ни научи на ред. Научихме се как да се пазим“, казва Радослав Радев, шофьор на линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Снимка: btvnovinite.bg

След една година лекарите безпогрешно разпознават симптомите на инфекцията, дори без тест. Клинична и лабораторна диагностика, заедно с рентгенов образ, са достатъчни да се постави тази диагноза.

„Може би ако някой ни беше казал какво ще се случи, нямаше да повярваме и нямаше, нали, да приемем, че можем да се справим, но мисля, че овладяваме ситуацията“, казва д-р Мая Райкова, началник на инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова" – Габрово.

„Надявам се, следващият 8 март да не водим този разговор, да не говорим за COVID, да си говорим за другите проблеми, които са по- лесно решими в здравеопазването и областта“, пожелава си д-р Минко Михов, директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

  • 1189 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: 1350 са новите случаи
  • Общата заболеваемост за страната от COVID-19 спада
  • COVID у нас: Близо 1900 са новозаразените за последното денонощие
  • 355 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: 26% са положителните проби за последното денонощие 
  • 1024 нови случая на COVID-19 у нас
  • МЗ обсъжда съкращаване на COVID карантината в България
  • Заболеваемостта от COVID-19: Още две области се връщат в жълтата зона
  • 1274 нови случая на COVID-19 у нас