Съдът в Добрич решава дали да остави в ареста българина, който бе задържан по искане на Съединените щати.

Във Флорида се води разследване срещу 11 души за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи. Сред тях е и 29-годишният Желяз Андреев, за когото има искане за екстрадиция.

Андреев, който работи за български офис на американска компания, е обвинен, че е съучаствал в нелегална продажба на авиочасти за Сириийските авиолинии.

За осъществени седем сделки са предвижда присъда до 25 години затвор и глоба от над милион щатски долара.

Близките му обаче са категорични, че той просто е изпълнявал задълженията си в компанията и не е нормално да му бъде прехвърляна подобна отговорност.

Вчера майка му и приятелката му успяха да се видят с него. „Желяз е относително спокоен, защото е убеден в своята невинност (…) Той е бил един телефонист”, разказа майката – Маринела Денчева. Според нея в случая е станало „някакво объркване”.

Повече от година се е знаело за обвинението срещу него и други четирима българи, но не е имало никакви последващи действия. До миналия петък, когато двама цивилни полицаи посетили постоянния му адрес в Добрич и казали на родителите му, че го викат, за да свидетелства във връзка с ПТП, на което е бил свидетел. Когато отишъл в събота бил задържан.

Снимка: bTV

Милена Здравкова, приятелката на Желяз, посочи, че се притеснява от изявленията на българската прокуратура – че той е извършил престъпление на територията на САЩ, че е подправял документи. „Желяз никога не е бил в Щатите. Ако престъплението е извършено в Щатите, а той не е бил в Щатите, какво значи това?”, запита тя.

Маринела допълни, че междувременно синът й е започнал в друга фирма, където софтуерът не е позволявал сделки с ембаргови държави, а освен това е имало и допълнителни обучения на тази тема – нещо, което на предишното работно място на Желяз (където и се твърди, че е извършил престъпление) не е имало.

Пред съдебните палати в София и Добрич ще има протести. Според Милена трябва да се промени законодателството за екстрадиция, защото иначе няма никаква гаранция, че няма да има и други подобни случаи.

  • US посланик: Казусът с българите трябва да бъде решен на ниво правосъдни министерства
  • Желяз Андреев: Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти
  • Желяз Андреев няма да бъде задържан
  • Стефан Стоянов: Въпросът с Желяз е политически и не може да бъде решен от МП
  • Протести в защита на Желяз Андреев в България и в Лондон
  • Действия на институциите и протести в защита на Желяз Андреев (ОБЗОР)
  • Сотир Цацаров: Постъпиха документи от САЩ за още четирима освен за Желяз Андреев
  • Външно започва спешни консултации със САЩ заради Желяз Андреев
  • Една година Желяз Андреев чакал помощ от институциите, не я получил
  • Желяз Андреев пред bTV: Някой иска да си измие ръцете с мен