В няколко града на България и в Лондон много хора излязоха в подкрепа на Желяз Андреев. У нас протести имаше в София, Добрич, Варна и Стара Загора.

29-годишният българин беше задържан по искане на американските власти, но освободен от съда в Добрич. Сега се очаква решение дали ще бъде екстрадиран в САЩ.

Стотици се събраха пред Съдебната палата в София. Там бяха също и Желяз Андреев, и неговата приятелка Милена Здравкова.  

Снимка: Ладислав Цветков

Силна подкрепа към младия мъж изразиха в Добрич, родният град на 29-годишния мъж. 

Снимка: bTV

„Всичко това беше толкова излишно и толкова много ни съкрати живота и ни разби здравето, макар и за няколко дни, дано да има благополучен край”, каза майката на Желяз Мариела Денчева.

Протест имаше и във Варна пред Апелативния съд, където следващата седмица може да се гледа обжалване на мярката за неотклонение на българина, ако прокуратурата прецени, че ще протестира наложената от добричкия съд подписка. Днес стана ясно, че тя няма да бъде обжалвана.

Снимка: bTV

„Солидарни сме с Желяз, защото той е един от нас, той е един обикновен българин, човек, който си е вършил работата и изведнъж е в ситуация, в която никой нормален човек не е мислел, че може да попадне”, каза Георги Георгиев от Врана.

И Стара Загора подкрепи Желяз пред Съдебната палата с мълчалив протест.

Снимка: bTV

„Този случай ясно показва, че нашата държава не иска да защити своите си граждани. За претендирано извършено деяние, което евентуално може да бъде престъпление по американските закони, но то е извършено в България”, смята адвокат Слави Котаров.

Протести в подкрепа на 29-годишния българин тази вечер имаше и в Лондон.

Снимка: bTV

Наши сънародници се събраха и пред българското посолство в столицата. Протестът беше подкрепен и от англичани, запознати със случая.