Институциите се задействаха днес по казуса „Желяз Андреев” след обществения натиск.

Министерството на външните предприе спешни действия за изясняването на всички обстоятелства около случая с 29-годишния Желяз Андреев, който беше арестуван в Добрич по искане на американските власти.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов външният министър Екатерина Захариева е дала указания на зам.-министър Юрий Щерк за среща с американския посланик в София Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от зам.-помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че от Вашингтон са получени искания да бъдат задържани още четирима българи – двама мъже и две жени, по обвинения като това на Желяз Андреев. Той обаче е предложил на правосъдния министър Цецка Цачева да се проведат консултации със Съединените щати, което е разрешено в договора за екстрадиция между двете държави.

Главният прокурор отказал задържане на четиримата с аргумента, че това не е наложително.

Тази вечер се организираха паралелни протести в няколко града в защита на Желяз Андреев.

Днес в националната полиция беше разпитан един от другите разследвани българи – Искрен  Георгиев.

Снимка: bTV

Другите трима разследвани българи все още не са разпитвани, научи bTV.

Стана ясно още, че служителите в българския офис на фирмата са потърсили помощ от институциите.

Уведомени са били Министерството на външните работи, президентството и канцеларията на обмудсмана, съобщи Желяз Андреев. 

Потърсихме за коментар прокуратурата на Съединението щати. Оттам отговориха: „Прокуратурата на Съединените щати няма да коментира случая извън официалните си прессъобщения. Прокурорът, разпределен по висящия случай, също няма да дава каквито и да било интервюта”.

А в официалното пресъобщение на американската прокуратурат от вчера се казва: „Андреев е обвинен в нарушаване на акт на американското правителство, който забранява износа на определени стоки за определени държави сред които и Сирия”.

Проверката ни установи, че през юли миналата година разследвана от САЩ фирма е поискала да бъде обявена в несъстоятелност, тъй като дружеството е изпаднало в състояние на неплатежоспособност.

Ще бъде обявена и дарителска сметка за набиране на средства за адвокат за Желяз Андреев във Флорида. Тя ще бъде обявена в групата във групата във „Фейсбук” в негова подкрепа.