29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан в родния си град по искане на прокуратурата в Маями. Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия на САЩ със Сирия. 

„Според документите, които сме получили, престъплението е извършено на територията на САЩ. Ние сме подписали двустранен договор за екстрадация и сме длъжни да изпълним тяхната молба”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

От прокуратурата заявиха за bTV, че утре изтича 72-часовата мярка за задържането. Тогава ще стане ясно и дали обвинението ще поиска постоянен арест.

Окръжната прокуратура в Добрич ще внесе искане за временно задържане за срок до 60 дни на мъж от Добрич, издирван със заповед за арест от САЩ за измама и експорт на стоки без лиценз, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

В Окръжната прокуратура в Добрич е постъпило постановление на прокурор от Върховна касационна прокуратура за временно задържане под стража на българския гражданин Желяз Андреев. То е било издадено във връзка с  получена молба от компетентните американски власти с цел последваща екстрадиция в САЩ.

„В момента се чакат материалите по преписката срещу българския гражданин. Престъпленията, в които мъжът е обвинен, отговарят на измама и контрабанда по българското законодателство. Те са наказуеми и по законите на САЩ с лишаване от свобода за максимален срок от 20 години”, съобщиха още от прокуратурата.

Андреев от години живее в София и работи в кол център. За Великден се връща в родния Добрич заедно с приятелката си. Повикан е в полицията за справка, след което обаче е задържан във връзка с водено от американските власти разследване.

„За сделки, които е извършвал, продавал е авиационни стоки, части, които оказва се, без негово знание, са били с двойна употреба за цивилна и военна авиация на сирийските авиолинии. Те са негов клиент, даден му в списък с компании, които всеки от нас от отдел „Продажби” получаваше наготово, не си го е избирал сам този клиент,  не си го е търсил сам и не е разследвал точно какво им продава и дали може, защото не това беше част от задълженията на служител от най-ниско йерархично ниво”, казва приятелката на младия мъж Милена Здравкова.

Фирмата, която се разследва, е регистрирана в България, но има и централа в Маями.

Близките на Желяз се надяват съдът да не позволи той да бъде екстрадиран в САЩ. Вече е създадена и група във „Фейсбук” в негова подкрепа.

  • US посланик: Казусът с българите трябва да бъде решен на ниво правосъдни министерства
  • Желяз Андреев: Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти
  • Желяз Андреев няма да бъде задържан
  • Стефан Стоянов: Въпросът с Желяз е политически и не може да бъде решен от МП
  • Протести в защита на Желяз Андреев в България и в Лондон
  • Действия на институциите и протести в защита на Желяз Андреев (ОБЗОР)
  • Сотир Цацаров: Постъпиха документи от САЩ за още четирима освен за Желяз Андреев
  • Външно започва спешни консултации със САЩ заради Желяз Андреев
  • Една година Желяз Андреев чакал помощ от институциите, не я получил
  • Желяз Андреев пред bTV: Някой иска да си измие ръцете с мен