Българин е в ареста след искане за екстрадиция от Съединените щати. Американските прокурори го обвиняват, че е нарушил оръжейното ембарго за Сирия, което е наказуемо отвъд океана. Неговите близки готвят протести в четвъртък в Добрич и пред Съдебната палата в София в защита на мъжът.

Утре 29-годишният Желяз Андреев ще бъде изправен пред Окръжния съд в Добрич, който ще реши дали да го остави в ареста до произнасяне по искането за екстрадиция. Прокуратурата ще поиска Желяз да бъде задържан до 60 дни.

Разследването във Флорида се води срещу общо 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия на САЩ със Сирия. Петима от тях са българи, но само за един е постъпило искане за екстрадиция.

Американската фирма, за която работи Желяз Андреев, отваря българския си офис през 2010 г. Три години по-късно Щатите налагат оръжейно ембарго над Сирия.

Въпреки това компанията осъществява търговия със сирийските авиолинии.

На 5 март 2014 г. една от пратките била спряна от американските митнически власти, а през март 2017 г. американските власти задържат собствениците на фирмата.

Желяз Андреев е работил в софийския офис от май 2013 г. до април 2016 г.

В петък Желяз и приятелката му пристигат в родния Добрич. Ден по-късно се явява в полицията за справка, след което е задържан и му е повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида.

Снимка: btvnovinite.bg

За осъществяване на седемте сделки се предвижда присъда до 25 години затвор и глоба от над 1 млн. щатски долара.

От българската прокуратура потвърдиха, че става въпрос за тежко престъпление според законодателството на Съединените щати.

„Абсолютно неоснователно е обвинен моят клиент, тъй като всичко, което е правил, човекът просто е работил в един кол център, свързвал е работодателя си с клиентите. Нито е престъпник, нито е направил нещо, което дори да е минимално нередно, а да не говорим за престъпно”, коментира адвокатът на мъжа Боян Лимберов.

Близките на Желяз очакват съдът да не допусне екстрадирането му.

  • US посланик: Казусът с българите трябва да бъде решен на ниво правосъдни министерства
  • Желяз Андреев: Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти
  • Желяз Андреев няма да бъде задържан
  • Стефан Стоянов: Въпросът с Желяз е политически и не може да бъде решен от МП
  • Протести в защита на Желяз Андреев в България и в Лондон
  • Действия на институциите и протести в защита на Желяз Андреев (ОБЗОР)
  • Сотир Цацаров: Постъпиха документи от САЩ за още четирима освен за Желяз Андреев
  • Външно започва спешни консултации със САЩ заради Желяз Андреев
  • Една година Желяз Андреев чакал помощ от институциите, не я получил
  • Желяз Андреев пред bTV: Някой иска да си измие ръцете с мен