ГЕРБ смята, че има заплаха за националната сигурност и ще пусне сигнал до ДАНС и МВР около меморандума с „Джемкорп“.

„На базата на въпрос до министъра на енергетиката беше установено, че меморандумът с „Джемкорп“ не е прекратен“.

Това заяви по време на пресконференция депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова, бивш директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

„Далаверата за 1 млрд. долара, с която цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка, само и единствено е потулена и това се доказва от документи“.

Според нея Кирил Петков е крил доклад на ДАНС три месеца, а на закрито заседание се взима решението за прекратяване.

„Министър Александър Николов казва, че двустранно е прекратен меморандумът с Gemcorp. Това не е така. Министърът на енергетиката изпраща писмо по имейл, с което кани компанията тепърва да правят срещи, ако пожелае. Цялото говорене, че меморандумът е прекратен, е да се замажат очите, а меморандумът да продължи да се изпълнява“, подчерта тя.

Трифонова допълни, че в Министерството на енергетиката са били унищожавани документи, за да бъдат укрити следи.

„На базата на какво беше избрана Gmecorp като фирма, с която да се подписва меморандум, за който беше станало ясно, че е договор?“, посочи зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„Ние призоваваме министър-председателя и министъра на енергетиката да оповестят всички документи за тази афера“, допълни Тома Биков.

От ГЕРБ добавят, че има протоколно решение за прекратяване, но няма подписано двустранно споразумение.

„И в ПП, и в „Демократична България“ има много качествени хора. Не аз съм проблемът на ПП, а тези стотици хиляди хора, които задават въпроса. Все още има голяма група от обществото, която има вярва, но с всеки един ден доверието ще намалява“, посочи председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изборният кодекс

Борисов добави, че ГЕРБ ще подкрепи създаването на временна комисия, която да разгледа машинния вот.

„Няма сила, която да оттегли този закон. Няма да имаме против да направим в сряда една комисия и да разгледаме изборния кодекс. Цяла седмица пред камерите в парламента, сядат парламентарните групи с IT специалисти, да решат всички подозрения. Те имат притеснения за хартията, ние за машините“, подчерта той.

ПП: Това е пореден опит за отклоняване на общественото внимание

В официална позиция "Продължаваме промяната" заявиха, че това е пореден опит за отклоняване на общественото внимание.

"След скоростните промени в Изборния кодекс, днешният опит да се произведе скандал около куха тема, след което отново да се говори за хартиената бюлетина, е поредният знак, че Борисов тласка страната към нови предсрочни избори и вече се готви усилено за тях", добавиха от ПП.

От министерството на енергетиката заявиха за bTV, че според наличната документация във ведомството меморандумът не е прекратен и от двете страни.