Премиерът Кирил Петков заяви, че назначената от него проверка до този момент е показала, че няма руски инвеститори в компанията Gemcorp, която заедно с IP3 подписа с българското правителство общо писмо за инвестиционно намерение в сферата на енергетиката.

Когато подписахме това писмо, ние проверихме дали имат руски инвеститори към този момент. Към този момент те нямат, увери Петков народните представители на днешния парламентарен блицконрол. Премиерът посочи още, че е разпоредил и проверка за пет години назад във времето. 

Кирил Петков припомни, че подписаният документ е само писмо за намерение и няма никакъв задължителен характер. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова попита дали вицепремиерът Асен Василев е получавал средства от компанията по негова сметка, която информация Кирил Петков отрече. 

На 23 март Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcorp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!