Милиардер, подкрепян от санкционирания от Кремъл държавен производител на оръжие, е предоставил начална инвестиция на лондонски фонд, който вече разполага с активи за 1,2 млрд. долара, казва „Файненшъл таймс“, цитиран от БГНЕС.

Българският министър на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с компанията Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation, в присъствието на премиера Кирил Петков.

Този документ урежда сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика. 

Gemcorp Capital е инвестиционна компания, базирана в Мейфеър, фокусирана върху развиващите се пазари. Особеното тук е че тя продължи да осъществява сделки с участието на руски държавни компании, включително неуспешен план за посредничество при продажбата на ваксината срещу Covid-19 „Спутник” V на Гана.

През 2014г. милиардерът Алберт Авдолян предоставя капитал на инвестиционния фонд, който така и не е оповестен публично.

Малко известен факт е, че Gemcorp е основан от екип, включващ Атанас Бостанджиев, бивш лондонски шеф на руската държавна банка ВТБ Капитал.

Началният капитал и КГБ

Gemcorp стартира през 2014г. с 250 млн. долара, предоставени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев, твърдят запознати с инвестицията, цитирани от БГНЕС.

Парите идват от осъществена от Авдолян и Адониев продажба на телекомуникационна компания, подкрепена от "Ростех" - огромен държавен конгломерат в областта на отбраната, чиито танкове, бомби и ракети са използвани за нападение срещу Украйна.

Авдолян официално приключва своето участие в Gemcorp през 2020 г. чрез мениджърско изкупуване. След това той продължава да инвестира в големи проекти за природни ресурси в Русия заедно с „Ростех”, който изнася оръжия за над 10 млрд. паунда годишно и дава работа на 2 млн. души. Адониев прекратява участието си в Gemcorp през 2015 г. и няма инвестиции, свързани с „Ростек”.

Авдолян поддържа също така връзки с главния изпълнителен директор на „Ростех” Сергей Чемезов, който от своя страна, е близък приятел на Владимир Путин. Чемезов е имал общ апартамент с руския президент, докато и двамата са служили в съветския КГБ в Източна Германия.

Чемезов е председател на благотворителната фондация на Авдолян, която работи по проекти в родния регион на шефа на "Ростех" - Иркутск. „Ростех” и Чемезов са подложени на санкции от страна на Запада от 2014 г. насам.

Оказва се, че, управлявайки парите на Авдолян и Адониев, Gemcorp не е нарушила никакви закони, защото двамата не са обект на санкции.

Без връзки със санкционирани лица

Компанията заявява, че никакви пари, свързани с Чемезов или „Ростех”, не са били инвестирани в Gemcorp и че не е имала бизнес отношения с Чемезов или „Ростех”.

Авдолян заявява, че като инвеститор в Gemcorp не е имал никакъв контрол или влияние върху дейността и че всички решения са били вземани от Gemcorp като управител на фонда и неговите дружества винаги са действали в съответствие със санкциите. Авдолян потвърждава и че не притежава собственост от името на Чемезов или негови роднини, нито представлява интересите на му.

"Познавам Сергей Чемезов не като политик, но знам какъв човек е той. Оценявам и уважавам човешките му качества и богатия му житейски опит", заяви Авдолян. "Той е роден в Иркутска област, където аз и моите родители живяхме дълго време. Семействата ни се познават“, казва Авдолян.

Gemcorp заявява, че Авдолян и Адониев никога не са оказвали влияние върху бизнес дейността, а мениджърът на фонда добави, че е извършил значителна комплексна проверка на Адониев и Авдолян преди инвестицията им.

Адониев заяви, че никога не е имал близки бизнес връзки с Чемезов и определи връзката си с "Ростех" като "кратка и незначителна".

Той заяви, че неговата и на Авдолян телекомуникационна компания е имала "контакти" с Чемезов и "Ростех". "Бяхме подложени на силен натиск от страна на конкурентни руски бизнес магнати, много по-могъщи и влиятелни от нас. Обърнахме се към Чемезов, защото смятахме, че участието на "Ростех" ще ни помогне да се противопоставим на този натиск", каза Адониев.

Адониев допълни, че Чемезов и "Ростех" не са били подложени на санкции в този момент и че и двамата са си сътрудничили с големи западни компании.

Шефът на Gemcorp Бостанджиев говори на първата инвестиционна среща на върха Русия-Африка в Сочи през 2019 г., на която Путин също държа реч и подписа няколко сделки с африкански лидери. Бостанджиев и друг представител на Gemcorp бяха сред малкото на брой представители на западни компании, които говориха в панелите на конференцията.

Gemcorp съобщи, че на конференцията в Сочи са присъствали много международни делегати и няколко нейни африкански клиенти, включително държавни глави.

По време на срещата на върха подкрепяният от държавата Руски център за износ обяви, че ще стартира търговски механизъм, насочен към Африка, на стойност 5 млрд. долара, който ще бъде управляван от Gemcorp и подкрепяните от държавата банки VEB и Сбербанк.

Gemcorp заяви, че инструментът, подписан с руските банки, които понастоящем са под санкции, никога не е бил активиран, тъй като не е достигнал до етап на проектодокументация или подробни преговори.

Ваксини за Африка

След напускането на Авдолян, миналата година предложи на министъра на здравеопазването на  Гана, страната да се снабди с руската ваксина срещу ковид „Спутник” от вече санкционирания Руски фонд за преки инвестиции. По това време Кремъл предприемаше дипломатически стъпки за популяризирането на „Спутник” по света като алтернатива на западните ваксини.

За тази ситуация от Gamecorp съобщават, че са били по искане на правителството на Гана и никога не са били финализирани. Министерството на здравеопазването на Гана не отговори веднага на искането за коментар.

Преди мениджърският екип на Gemcorp да изкупи Авдолян през 2020 г., един от фондовете на инвестиционната компания е предоставил заем на дружество, контролирано от Авдолян, за да инвестира в проект за втечнен природен газ в Далечния изток на Русия.

След излизането на Gemcorp от заема през 2021 г. проектът за втечнен природен газ получава финансиране от „Новикономбанк“ - банката на „Ростех”, която междувременно е поставена под международни санкции след нахлуването на Русия в Украйна.