22 години след обявеното на комунистическия режим за престъпен със закон, ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ предлагат санкции. Предвижда се те да се налагат, ако паметниците и символите от епохата не бъдат премахнати или преместени в музей.

Каква би била съдбата на Паметника на Съветската армия и на паметника на Тодор Живков в Правец? Скулптурата на бившия Първи например се намира на входа на родния му град Правец. Местните не искат тя да бъде премахната или върху нея да има указателна табела. 

„За мен да се напише отдолу, че комунистическия режим е престъпен, е глупаво. Не, не съм съгласна“, казва Дочка Павлова.

Областният управител на София е от БСП. Ако законодателните промени бъдат приети, той разполага с един месец да премести паметника на Живков в музея, иначе ще бъде глобен с една заплата.

„Ние сме тук да бъдем държавници, не може да си правим своеволия, т.е. трябва да се съобразяваме най-малкото със законодателя“, каза от своя страна областният управител на София Радослав Стойчев.

Санкцията скача до две брутни месечни заплати при повторно неизпълнение, ако областните управители не сложат табели с текст, че комунистическият режим е престъпен на всички публични институции и обществени сгради.

„Това, което ни притеснява е, че се вижда опит да се породи отново носталгия у тези, които помнят комунистическия режим от една страна. От друга страна на младото поколение се обяснява, че това е нещо хубаво“, смята Румен Христов, председател на СДС.

„Идват тука чужди делегации и гледат комунистически паметници във всички посоки и си казват, „Кви са тия хора, те защо живеят в миналото?“, коментира темата и Мартин Димитров, депутат от ДБ.

Под ударите на закона ще попадне и паметникът на Съветската армия. Монументът обаче най-вероятно ще остане непокътнат, защото от днес до март догодина пространството около него е превърнато в ледена пързалка и може да се доближи само от хора, които карат кънки.

Още през 1993-а Столичният общински съвет, тогава доминиран от СДС, решава да премахне паметника, но това така и не се осъществява.