Мъдрите хора твърдят, че щастливи са онези, които знаят какво да запомнят от миналото, на какво да се насладят от настоящето и какво да планират в бъдещето. Уви, сегашната родна действителност трудно кореспондира с бъдещето и продължава да вади на преден план нееднозначния спомен за миналото с неговите символи и монументи.

Конкретната тема, разпалила дискусии в социалните мрежи и няколко български града е, че евродепутатът Андрей Ковачев призова преди дни общинските съветници на ГЕРБ да сложат край на темата, свързана с демонтирането на паметника на Съветската армия.

"Не може паметник в прослава на една окупаторска армия и олицетворяващ една тоталитарна антихуманна идеология, наложила с насилие един престъпен режим, да заема централно място в столицата ни!", смята Ковачев.

Той предложи също на депутатите от ГЕРБ- СДС в НС да предложат проект за решение за премахване на всички комунистически паметници и символи, останали из територията на цялата страна, както и преименуването на улици и градове, носещи имената на комунистически дейци.

Снимка: btvnovinite.bg

Подходящ ли е моментът за такава стъпка и дали тя трябва да бъде предприета? Премахване или осъзнато прехвърляне в бъдещето с извлечени поуки? По темата в „Тази сутрин“ дискутираха член на НС на БСП проф. Светлана Шаренкова и депутатът от СДС в 37-ото и 40-ото НС Иван Сотиров.

„Моето мнение е, че минаха 32 години от демокрацията и бяха сменени много имена, свързани със социалистическия период. Тогава, както и сега, те бяха сменени, за да се отклони вниманието от големите провали в земеделието, образованието, пенсионната реформа и неслучайно ние сега сме на последно място в тези сфери в ЕС. Андрей Ковачев по същия начин иска да влезе в медиите и да отклони вниманието от загубата на ГЕРБ и началото на разграждането на модела на партията”, заяви Шаренкова.

„Андрей Ковачев винаги е отстоявал тази позиция, тя не е ситуационна. Той е бялата врана в ГЕРБ. Корупционно-олигархичният модел през последните 30 години се крепи именно на това, че България е единствената държава в ЕС, която няма ясен и категоричен прочит на своята история, няма друга държава, в която да се държат паметници на окупационна армия“, отговори Сотиров.

Според него не може да искаме от С. Македония да се откаже от тоталитарното ни минало, след като у нас има град кръстен на Георги Димитров, който е накарал насила 200 000 души да се признаят за македонци.

„Паметници на Червената армия и на участниците в антифашистката съпротива има в цяла Европа. Георги Димитров е световна фигура“, каза Шаренкова.

Сотиров заяви, че има закон, осъждащ престъпленията на комунистическия режим, а Шаренкова го репликира, че това е „декрет“. Според нея що се отнася до „червения терор“, той е роден от „белия терор“.

„30 години са минали, този разговор е неразбираем за младите хора, той не е част от техния дневен ред“, заяви Шаренкова.

Сотиров заяви, че именно това е целта – младите хора да не знаят какво се е случило по време на комунизма.