„Ние се опитахме да катализираме процеса за (премахването на Паметника на съветската армия), но (…)от 2 години не се допуска за разглеждане в общинския съвет доклад по темата. Засега изглежда, че в конфигурацията на управлението и на държавно, и на общинско ниво няма енергия да се придвижи нещо по темата“, каза кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков в „Тази събота“.

„Ако е валидно решението от 1993 г., то тогава кметът на столична община може да се идентифицира с визирана това в решение, което казва, възлага на кмета на столична община да премести фигури. Значи вариантите са два - или ако това решение е валидно, тогава кметът трябва директно да се задейства, или ако не е валидно да се допусне за разглеждане доклада на „Демократична България“, който упълномощава и възлага на кмета се съдържа в. Но тъй като нито едно от тези две неща няма да се случи, ние имаме още две идеи, по които работим“, заяви Трайков.

Кметът на район „Средец“ обаче отказа да разкрие какво са тези „варианти“.

Що се отнася до отлагането за България на готвеното от ЕС ембарго за руския нефт, Трайков заяви: „Много ясно какъв трябва да е безспорният аргумент, с който страната ни да иска повече време за адаптацията към петролните санкции, които целия Европейски съюз възнамерява да наложи на Русия. Аз също допускам, че България може да формулира някакъв правдоподобен аргумент. За съжаление, позицията ни има и много силен дефект и това е състоянието с най-голямата петролна рафинерия на Балканския полуостров, която от много, много време въпреки милиардните си приходи работи на загуба и на практика чрез трансферното ценообразуване цялата печалба от тези приходи отиват директно в Русия, за съжаление, много отслабва нашата позиция. Да не говорим, че и до българските потребители всъщност печалбата от руския петрол, който се продаваше последните месеци с голяма отстъпка, също не достига“.