Войната в Украйна беляза столичните чествания на победата над фашизма. 

Паметникът на Съветската армия в София осъмна оцветен в жълто и синьо – цветовете на украинското знаме. Имаше сблъсъци между традиционните участници в тържеството по повод Деня на победата и група, която се опита да спре поднасянето на венци и цветя от наследниците на ветераните от Втората световна война.

Полицията се намеси, в кулминацията се появи руския посланик Елеонора Митрофанова.

Цяла нощ рокери от „Безсмъртния полк“ – организация, която се опеределя като наследник на участници във Втората светована война, пазиха паметника от набези. До посегателство се стигна, но по въздух. Рано сутринта една от фигурите на паметника на Съветската армия беше оцветена с помощта на дрон. Използвани са цветовете на украинското знаме – жълт и син.

От рано около паметника се събра и група, отганизирала се в социалните мрежи.

Полицията отцепи паметника за кратко.

Напрежението ескалира с пристигането на шествието на „Безсмъртния полк“. Органите на реда изолираха противниците на деня на победата.

За тържествената част дойде и руският посланик у нас.

„Днес наблюдаваме безпрецедентен опит за пренаписване на историята. Агресорите и жертвите си разменят местата и се оказва, че СССР бил нападнал мирната и безобидна Германия“, заяви Елеонора Митрофанова пред Паметника на съветската армия. 

Митрофанова не пожела да коментира напрежението между двата лагера край монумента.

Засиленото полицейско присъствие около паметника остава.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!