Стотици работодатели търсят хора с увреждания в бюрата по труда, за да запълнят квоти за такива работници. Повечето позиции обаче остават незаети.

Част от фирмите вече плащат компенсации заради това, че не изпълняват закона. Квотите важат за фирмите с 50 и над 50 души персонал.

110 са предприятията, които не са успели да наемат необходимия брой хора с увреждания и се е наложило  да платят компенсационни вноски. За три месеца са платени малко над 92 000 лева под формата на вноски.

Нели Иванова започва работа във фирма за обзавеждане, след като две години е била безработна.

Жената е с трайни увреждания, а квотата за такива работници във фирмата е седем места. За да я запълни, собственикът търси  бюрото по труда, откъдето пращат Нели.

За фирмите с 50 до 99 служители квотата е един човек с трайни увреждания, а за по-големите фирми – 2% от персонала. Работодателят на Нели е запълнил всички места, а заплатите са като на останалите служители.

Не всички фирми обаче успяват. Малко над 900 работодатели са поискали от бюрата по труда да им намерят хора с увреждания, за да запълнят квотите. Обявили са близо 2300 места. 1700 обаче все още не са заети, защото няма подходящи кандидати. Тогава задължението за квота отпада за предприемача.

Снимка: btvnovinite.bg

110 са фирмите, които вместо да наемат хора с увреждания, са платили компенсационни такси.

Вноската е 30% от минималната заплата за всяко незаето място за всеки месец. Тя отива по сметката на инспекцията по труда.

До момента няма наложена нито една глоба от инспекцията по труда, свързана с изпълнението на квотите.