Здравната каса иска отсрочка от една година за поемането на дейностите по предоставяне на помощни средства за хората с увреждания. Причината – липса на административен ресурс.

650 хиляди българи имат нужда от помощните средства, става ясно от стенограмата на заседание на Надзорния съвет.

От тях 30 000 са децата, 120 000 в работоспособна възраст и 500 000 пенсионери. В момента помощните средства се осигуряват от Агенцията за социално подпомагане.

Новият закон за хората с увреждания обаче, приет след протестите, предвижда дейността да се поеме от Здравната каса от 1 януари.

Изабела е едно от хилядите деца, които се нуждаят от помощно средство – транспортна инвалидна количка.

Майка й Виктория участва в почти всички протести през миналата година. Приемането на Закона за хората с увреждания се счита за една от победите на обществото. С него се надява, че помощните средства ще отговарят в по-голяма степен на нуждите.

Според промените от 2020 г. Здравната каса трябва да поеме дейността. Управителят на Касата обаче иска отсрочка с 1 година. 

"Прехвърлянето на плащанията не е проблем, проблемът е прехвърлянето на дейностите."

От здравното министерство признават, че проблем би имало само, ако се запази сегашният модел на предоставяне на помощни средства. Подготвя се обаче промяната му, така че да "пасне" на Касата. Отсрочката би била застраховка, ако не се постигне консенсус веднага.

„Всичко това, ако създаде административен проблем, да има и друг вариант, в рамките на който може да се реагира, така че да има непрекъсваемост в предоставянето на помощни средства”, заяви  Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и председател на НС на НЗОК.

За да има отсрочка, депутатите трябва да променят закона, а Виктория се надява, че една промяна в срока няма да повлече след себе си втора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!