Проблем с пенсиите на хората с увреждания. Този месец възрастните не получиха сумите в обичайния график. Хиляди са засегнати.

Проблемът идва заради новите правила, по които държавата осигурява лични асистенти от септември.

Възрастните, които сключат договор за асистент, губят добавката за чужда помощ  върху пенсията си. Около 5000 пенсионери са сключили договори за асистенти до края на август и именно те изчакват парите си от НОИ.

Бахтишен е майка на 35-годишен мъж с увреждания. За пореден ден проверява дали пенсията му е преведена.

Традиционно жената получава пенсията на сина си на 7-о число, но не и този месец. Парите все още ги няма по сметката, а им трябват за храна и памперси.

Жената е одобрена за личен асистент на сина си по новите правила. Те обаче изискват в замяна хората да се откажат от добавката за чужда помощ върху пенсията.

Тази информация се изпраща от социалните към НОИ, на който  му е нужно технологично време за новите сметки. Това е и причината сумите да не са при хората в обичайните за това дати.

"Когато има промяна в законодателството, такъв риск винаги съществува – да не се видят всички детайли, всички дребни препъни камъчета, които могат да се появят”, обясни Иван Нейков от Балкански институт по труда и социалната политика.

Обичайно НОИ изплаща пенсиите от 7-о до 20-о число на месеца и за всеки пенсионер в периода си има дата. Проблемът, който възникна сега, засегна хора от различни селища. Някои вече получиха парите си, а други все още  чакат.

От НОИ уверяват, че до утре всички хора ще се получили парите си.