Санкции очакват всяка голяма фирма, която не наема на работа хора с увреждания. Вече са в сила квотите, които да осигурят равни права на труд. 

Изтече срокът, в който работодателите трябваше да уведомят Агенцията по заетостта (АЗ), ако имат нужда от бюрата по труда или от частни посредници в намирането на хора с увреждания, за да изпълнят квотите.

Данните показват, че 680 фирми са уведомили АЗ. Поискали са да им бъдат намерени почти 2000 души. Предстоят и проверки на трудовите инспектори за изпълнението на квотите.

Пламен Бъчваров е с 80 % трайно намалена работоспособност. Оцелява с инвалидна пенсия от 430 лева. Скептичен е, че въвеждането на квотите, ще реши проблема му с намирането на работа.

„За последните две години имам над 30 отказа за работа. Смятам, че е заради физическото състояние, просто работа за инвалиди в България няма”, смята Бъчваров.
Обявените места за хора с увреждания в бюрата по труда са 1700. Но засега за тях са намерени 280 подходящи кандидати, 19 са назначени.

От квотите фирмите могат да се освободят, ако няма подходящи кандидати или ако са налице специфични условия – имат работници, които полагат тежък труд , или пък са с намалено работно време заради условията на работа.

При неизпълнение на квотата фирмите дължат компенсация в размер на 30%  от минималната заплата за всяко незаето място. Ако не внасят сумата, се налага глоба.

Фирмите, които са подали уведомление до Агенцията по заетостта, имат срок от три месеца от подаването на уведомлението да назначат необходимите им хора с увреждания.