Фирмите, които не могат да изпълнят квотите за наемане на хора с трайни увреждания, ще трябва да прилагат алтернативни мерки. Те са описани в правилника за прилагане на новия закон. Документът е публикуван за обществено обсъждане.

Сред алтернативните мерки са например да изкупуват продукцията на специализирани предприятия на хора с увреждания. Изкупената продукцията трябва да бъде на стойност поне минималната работна заплата за всяка незаета квота.

Над половината от хората в едно от специализираните предприятия са с трайни увреждания. Чрез машина Боян поставя различни печати върху тениски, детски дрехи, готварски престилки.

Преди да бъдат опаковани за клиентите, минават през специална преса.

Ако фирмите не могат да изпълнят квотите за наемане на хора с трайни увреждания, като алтернатива могат да купуват продукция като тази.

За целта трябва да сключат договор. Направеният разход ще се доказва с платежни документи.

За всяка незаета квота – месечната стойност на купените стоки или услуги трябва да е равна поне на минималната залата – това обаче е повече, отколкото самата глобата за неспазване на квотите.

"Ще бъдат фиктивна работа, те може би, за да се защитят от квотата, ще пуснат някоя поръчка към нашата фирма и това е", смята Боян Игнатов.  

"Ако имаме възможност да разширим производството, ще имаме възможност и да наемем повече хора с увреждания", каза Диана Гочева, управител на специализираното предприятие.

"Обема на продукцията, която специализираните предприятия доставят за пазара на стоки и услуги, е относително нисък, и от тази мярка очевидно ще могат да се възползват твърде малко предприятия като алтернативна", заяви Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

Фирмите имат и друга опция, ако не успеят да изпълнят квотите – да ги прехвърлят на друга фирма чрез договор с нея. Ако тя също има квоти, първо трябва да изпълни своите и тогава чуждите. От задължението се освобождават и тези, чиято дейност не позволява наемане на хора с увреждания или пък не могат да намерят подходящи.

Контролът е в "ръцете" на Инспекцията по труда.

През тази година изпълнението на квотите ще започне най-вероятно през лятото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!