Вместо да се актуализира бюджетът когато през март става ясно, че ще трябва да се продължат мерките за бизнеса и пенсионерите, започват да се дърпат всички възможни буфери и пера. Още в началото на май с бюджета е имало проблеми. Това коментира финансовият министър Асен Василев на брифинг във ведомството. Думите му дойдоха в отговор на коментарите на бившия премиер Бойко Борисов, според когото ГЕРБ са оставили хазната „пълна“.

До 14 май от централния бюджет са изразходени 1,164 млрд. лв., 283 млн. лв – от буфера и 22 млн. лв. от бюджета на Министерството на финансите. Половината от парите от бюджета и всичките от буфера и МФ са за непредвидени разходи, които са предимно COVID мерки. Конкретно тези от финансовото министерство са били нужни, за да може въобще да се покрие мярката „60/40“ през май.

„Друг е въпросът каква част от тези непредвидени разходи са били ефективни. Има непредвидени разходи за църкви, за Фонда на фондовете, 22 млн. непредвидени разходи за БНТ… Да кажем, че част от тях трябва да се случват, но структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми“, посочи Василев.

Така за добавките на пенсионерите през следващия месец пари са намерени отново чрез резервите на ведомствата - в случая по 0,8% от бюджетите за персонал, което няма да се отрази на работещите в министерствата, тъй като има незаети бройки.

Министър Василев отбеляза, че вече целта е да се помага на бизнесите не с пари, докато стоят затворени, а с конкретни мерки, за да заработят наново. Така има фирми, които вече са с обороти, които са по-високи от тези през 2019 г.

Той коментира и че данъчният терор над малките компании ще спре: "Един от рисковите секторите, които са били в обхвата на НАП са били фризьорските салони – вие ми кажете какви пари могат да се съберат от фризьорските салони и каква ще е щетата за бюджета, ако те не се съберат вместо да се съберат от фирмите, които дължат стотици милиони на хазната. Тече едно преориентиране – всичко да се събира от големите фирми, защото от там могат да се съберат големите обороти".

Министърът коментира и казуса с ББР: "Банката за развитие, ако започне да подпомага малкия и среден бизнес било с гаранционни схеми към другите банки, било по някакъв друг начин, би могла да има роля в икономическото развитие на държавата. ББР, както е била управлявана до момента с 1,7 млрд. раздадени на 20 фирми е абсолютно безсмислена язва и тумор в българската икономика".

  • Проф. Денков: Това, което представи Николай Василев, ще доведе до социален сблъсък
  • След предсрочния вот: Какви са следващите стъпки от конституционната процедура
  • Политическо напрежение: Радев и Янев призоваха партиите към диалог
  • Кирил Петков: ББР трябва да съществува, а не да се приватизира
  • Шефът на ДФ „Земеделие“: Има съмнения за корупция при забавянето на плащанията по проекти
  • Военният министър смени ръководството на "Терем"
  • Панайотов: Инфраструктурата за F-16 е дадена на фирми без никакъв опит
  • Кирил Петков си показа дипломата от „Харвард“ (ВИДЕО)
  • За 5 седмици: Над 600 компании с намерения за инвестиции и експорт у нас
  • Бойко Рашков за купуването на гласове: Повечето случаи са в полза на една партия